Meditació/Mindfulness

Meditació/Mindfulness

Et sents atrapat per l’estrès i el teu cap no para de queixar-se?

Quin acostuma a ser el teu estat d’ànim?

Habitualment tens sensacions corporals inquietants?

Busques respostes?

 La pràctica continuada de la meditació aporta molts beneficis a tot l’organisme

Utilitzem la nostra ment més aviat per amagar els fets que no pas per descobrir-los, mentre que el cos sap el que la raó desconeix: l’experiència humana està constituïda per diferents modalitats sensorials (imatges, sons, olors, sabors, sensacions físiques…) i per tendències procedimentals corporals (fugida, bloqueig, agressió…), emocions (por, ràbia, alegria, impotència, pànic…) i cognicions (pensaments, creences…).

Podem sortir a fer una passejada amb el “pilot automàtic” engegat, sense adonar-nos de les coses que s’esdevenen al nostre voltant, com si el cos ens estigués guiant de manera procedimental pel parc i la ment, “atrapada” per pensaments, records, plans o sentiments, se n’hagués separat i fos en un altre lloc…

Això que ens pot resultar familiar, i que també pot semblar més o menys divertit, no ho és tant si tenim en compte que quan funcionem amb el pilot automàtic, és menys probable que es captin fragments de sensacions, emocions i pensaments, els quals, pel fet de ser inconscients, també es poden fusionar en patrons que condueixin a sentiments d’ansietat i tristesa, entre d’altres. I quan se’ns fan palesos aquests pensaments i sentiments no desitjats, probablement ja són massa forts per afrontar-los amb facilitat.

Això no obstant, amb la pràctica de la meditació podem afinar la nostra consciència, desmuntant-la peça a peça, i apropar-nos a les sensacions corporals i a les parts de la nostra ment on l’inconscient és qui domina…

El nostre cos és el lloc des del qual, i on, s’organitza la nostra experiència…

De la confluència de les diverses tradicions meditatives i els darrers descobriments en les Neurociències, en deriva el Mindfulness o Atenció Plena o Conscient.

La pràctica de l’Atenció Plena és un sistema d’aprenentatge gradual per al desenvolupament de la consciència, consistent en l’autoregulació de l’atenció, de manera que aquesta es mantingui sobre l’experiència immediata, ja que això ens permetrà un reconeixement incrementat dels esdeveniments corporals i mentals en el moment present, tot adoptant una orientació caracteritzada per la curiositat, l’obertura i l’acceptació.

L’aprenentatge s’inicia amb l’ensenyament de tècniques de concentració per aportar calma al cos i a la ment, a fi de poder endinsar-nos posteriorment en les tècniques de la visió profunda. Això ajuda la ment i el cos a relaxar-se, consegüentment el procés mental es transcendeix a si mateix, i es dóna la possibilitat que el material inconscient s’apropi a la consciència. La manera com això es fa és molt important…

Això no obstant, es requereix que prèviament aprenguem a separar i conèixer quins són els diferents elements que conformen qualsevol tipus d’experiència, agradable o no, inclosa la mateixa experiència de la meditació. Es tracta, doncs, de provocar, a través de l’autoobservació i el treball psicocorporal, un canvi significatiu en les sensacions, els pensaments, les emocions, els sistemes de creences i les pautes d’acció fixes associades a les nostres inquietuds i/o patiment.

Què estàs experimentant?

Quins són els teus pensaments i emocions?

Quines són les teves reflexions subjacents, autoavaluacions i impulsos?

I el més important: com ho sents tot això al cos?

L’Atenció Plena t’ajuda a prendre consciència de l’experiència de “l’aquí i l’ara”…

L’aprenentatge sempre es duu a terme en grup, ja que d’aquesta manera es crea una energia especial que facilita la meditació; a més, en la posterior roda d’integració, el relat voluntari de les impressions viscudes per cada membre aporta suport i coneixement a l’experiència. Així mateix, cal esmentar que l’Atenció Plena també es pot treballar en format individual, seguint sessions de psicoteràpia.

El món no canvia pel fet de practicar l’Atenció Plena, però sí que canvia la nostra ment i la nostra capacitat per connectar amb el moment present

En lloc d’allunyar-nos del moment present i perdre’ns en els nostres pensaments i preocupacions, l’entrenament en Mindfulness ens ajuda a viure realment l’aquí i l’ara

Es tracta de saber el que estàs experimentant mentre ho estàs experimentant…

 

Referències bibliogràfiques

  • Bhante Henepola Gunaratana (2012). El libro del mindfulness. Editorial Kairós.
  • Miró, M. T. Simón, V. (2012).  Mindfulness en la práctica clínica. Editorial Desclee de Brouwer, 2009
  • Siegel, D. J. (2012). Mindfulness y psicoterapia. Editorial Paidós.

EN QUÈ ET PODEM AJUDAR?

CONSULTA'NS EL TEU PROBLEMA

Tel 93 328 54 96

kailash@kailash.cat

c/ Comte d'Urgell, 37/39 1-1

08011 • Barcelona

He llegit i accepto la política de privacitat